top of page
CASA LUI GEORGE

cu sprijinul:

Cine este George?

George este un nume generic pentru copiii din “sistem” (sistemul de protecție a copilului), care ajunși la o anumită vârstă, de obicei 18 ani, trebuie să părăsească orfelinatul, centrul de plasament, casa asistentului maternal. Un profil al lui “George”, ar suna cam așa: copil abandonat la naștere, care a stat 2 luni în maternitate, apoi a fost transferat la spitalul din orășelul de care aparține domiciliul mamei biologice, unde a mai stat 7 luni. A ajuns apoi la un asistent  maternal, cu care a crescut până la 4 ani, când a fost transferat la un altul. Au mai trecut 4 ani și asistentul maternal al lui George s-a pensionat, așa că el a ajuns într-un centru de plasament și după încă 2 ani a fost mutat la altul. George are un ușor retard dobândit și a fost la o școală specială și apoi la o școală profesională. Acum este un tânăr care trebuie să plece din centrul de plasament, dar nu are idee încotro să o apuce și nici abilitățile necesare să se descurce singur. Să ne gândim o clipă cum eram noi la 18 ani. Câți dintre noi eram capabili să fim pe cont propriu? Să lucrăm, să plătim chirie, întreținere, să ne cumpărăm alimente, haine și tot ce mai avem nevoie? Și să ne mai imaginăm că am trecut prin experiențele de viață ale lui George, că am crescut fără părinți, fără stabilitate, că am fost dezrădăcinați de fiecare dată când ne-am închipuit că lucrurile merg bine și poate ne-am atașat de cineva.

După 5 ani de voluntariat, în care am lucrat cu copiii abandonați în spitale și în centre de plasament, ne-am dat seama că după multă muncă, atât a angajaților din centre, cât și a noastră, a voluntarilor, cei care ies din sistem totuși nu au perspective prea bune. Mulți se pierd în zgomotul și viteza vieții și ajung în situații disperate din care nu mai știu cum să iasă.

“Casa lui George” este un loc în care copiii care ies din sistem să poată locui până când se pun pe picioare și unde să primească sprijinul necesar pentru a putea deveni independenți. Îi vom învăța să se gospodărească, să își administreze banii, să își plătească cheltuielile, să economisească. Îi vom ajuta să își găsească locuri de muncă, ceea cea am făcut și până acum.

Proiectul se va desfășura ca toate cele de până acum, exclusiv cu VOLUNTARI. Copiii nu vor plăti chirie, dar își vor plăti utilitățile și se vor gospodări singuri (bineînțeles cu sprijinul nostru, care pe parcursul timpului va fi din ce în ce mai puțin necesar). Vor învăța să gătească, să își cultive legume în grădină, tot ce au nevoie pentru a ajunge în final la stadiul în care pot trăi pe cont propriu

Inițial casa va găzdui 10 copii, care vor sta câte 2 în cameră și vor avea bucătărie și sală de activități. Vom găsi împreună cu fiecare dintre ei soluții viabile pe termen lung, pentru fiecare situație în parte. Ulterior, vom extinde casa și vom primi mai mulți copii, când cei din prima “serie” vor fi capabili să fie un exemplu bun și să îi ajute și ei. Ne așteptăm ca în aproximativ 2 ani să fie pe picioarele lor primii copii, să plece din casă și să vină alții, însă vom lucra cu fiecare în ritmul lui și în funcție de necesitățile fiecăruia.

Proiectul "Casa lui George" poate fi sprijinit donând direct de pe card pe platforma .generosity, sau în cont, cu 2% din impozitul pe salariu, sau 20% din impozitul pe profit. Toate variantele sunt aici:

bottom of page